Joka kesäinen ötökkäkarkoite keskustelu rupeaa käymään taas kuumana ja ajattelimme kirjoitella asiasta tällä kertaa hieman eri näkökulmasta.

Olemme pohtineet onko toimivia iholle laitettavia ötökkäkarkotteita oikeasti edes olemassa? On totta, että osa tuotteista tekee joksikin aikaa suojan ötököitä vastaan, mutta kuinka pitkä itse suoja-aika on? Se on monen asian summa, johon vaikuttaa mm. sää sekä vuorokauden aika.

Muutama fakta ötökkäkarkotteiden toimintaperiaatteesta

Kaikkein käytetyimmät hyönteismyrkkyt eivät ole kovin pitkävaikutteisia, vaan ne hajoavat nopeasti auringonvalossa. Osa hyönteismyrkyistä vaikuttaa hyönteisten hermostoon estäen niiden normaalin syömiskäyttäytymisen. Aineet evät kuitenkaan ole vaikutusmekanismiltaan täydellisiä. Saadakseen myrkkyannoksensa on hyönteisen ensin purtava ja tämä tietenkin tarkoittaa ihokontaktia ja hyönteisen antigeenien leviämistä ihoon puremiskohdasta.

Faktaa vai fiktiota?

Onko näistä tuotteista oikeasti mitään apua ötökkävaivaan vai ovatko ne vain turhia ympäristömyrkkyjä joita suihkutellaan hevosten iholle, samalla tuhoten pölyttäjien elinympäristöä? Kuinka moni on kokeillut miltä nämä aineet tuntuvat omalla iholla kesähelteillä ihanassa auringon paisteessa? Tai moniko käyttää samoja aineita itsellään sienimetsään mentäessä?

Luonnonmukaiset hyönteiskarkoitteet

Kautta aikojen on luonnon omia raaka-aineita käytetty hyönteisten karkoittamiseen. EUn biosidilain myötä on luonnonmukaisten tehokkaiden ötökkäkarkotteiden markkinointi kiellettyä, eli markkinointi väittämissä ei saa käyttää hyönteiskarkoite termiä mikäli tuote ei sisällä "myrkyllisiä" biosideja. Luonnon raaka-aineet eivät näin ollen kuulu biosideihin. Tästä on tietysti helppo päätellä onko jokin tuote oikeasti luonnonmukainen vai ei? Kiellettyä ei ole myydä mm.luonnonöljyjä tai luonnonraaka-aineita sisältäviä tuotteita, joilla on hyönteisiä karkottavia ominaisuuksia, mutta tuotteita ei saa markkinoida hyönteiskarkotteina. Helppo homma, ainakin näin luonnonmukaisten tuotteiten valmistajan näkökulmasta.

Jo historiasta tiedämme, että mm. tervaa ja pihkaa sekä useita suomalaisia yrttejä on käytetty  hevosille häätämään syöpäläisiä ja karkoittamaan kiusaavia hyönteisiä niin sota-aikana, kuin metsätöitä tehdessäkin. Samoilla raaka-aineilla on myös hoidettu kutisevat paukamat ja kesän tuoman iho-ongelmat.Monissa vanhan kansan tiedoissa piilee luonnon tuoma viisaus.

 

ArcticSpray on laiduntavan hevosen ykkös-kesätuote

Arcticvet tuotesarjasta löytyy ArcticSpray, jolla on useita upeita ominaisuuksia. Kotimainen hautaterva on antiseptinen ja sen tiedetään lievittävän ihoärsytyksiä sekä kutinaa. Arcticsprayn tuoksu kuuluu kesään, perinteikäs hautaterva tuoksuu tutuille muistoille. Suosittelemme suihkuttelemaan tuttua tuoksua hevosystävällesi ilta-auringon laskiessa, jolloin tuoksusta saa parhaan hyödyn.

Arcticspray tuo pikaisen avun myös kutisevien paukamien hoitoon vain yhdellä suihkaisulla. Myös kuivan laidunkauden kaviot on helppo käsitellä suihkauttamalla kosteuttavaa Arcticsprayta niihin.

Voiko laitumella olo olla enään helpompaa? Useat vaivat hoituvat kätevästi yhdellä suihkepullolla.

Kotimaiset raaka-aineet

ArcticSpray on tehty täysin kotimaisista raaka-aineista. Sen pohja-aineena on käytetty suomalaisia luomuöljyjä rypsi- ja hamppuöljyä. Nämä kotimaiset öljyt imeytyvät nopeasti iholle pehmentäen sitä, tukkimatta herkkiä ihohuokosia.

ArcticSprayn vaikuttavana aineena toimii mm.siankärsämö, joka hillitsee tulehduksia sekä lievittää kipua ja kutinaa. Antiseptisen mehiläisvaha hoitavaa ärsyyntynyttä ihoa ja nopeuttavat sen paranemista.

Vitamiineilla on myös oma tehtävänsä ArcticSprayssa, E-vitamiini lisää tuotteen säilyvyyttä sekä hoitaa ihoa, rauhoittaa ihoa sekä lisää ihon uusiutumiskykyä.

Sopii kaikille "vauvasta vaariin"

ArcticSpray on laboratorio olosuhteissa ammattilaisten suunnittelema, tutkittu kotimainen tuote, joka soveltuu niin tiineille, kuin imettäville tammoille sekä vastasyntyneille varsoille. ArcticSpraylla ei ole doping varoaikaa, joten sitä voi huoletta käyttää myös kilpahevosilla, niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

ArcticSprayn löydät jälleenmyyjiltämme sekä verkkokaupastamme.

 

Miksi ArcticSprayssa on varoitusmerkkejä?

ArcticSpray on nyt luokiteltu EU:n CLP-asetuksen vaatimusten mukaisesti

Etiketti ja tuotetiedot on päivitetty vastaamaan eläinten ihonhoitotuotteiden vaatimuksia (kemikaalilaki) ja tuote on nyt luokiteltu lainsäädännön mukaisesti. Eläinvalmisteet kuuluvat kemikaalilainsäädännön piiriin. Monet tavanomaiset raaka-aineet kuten terva tai eteeriset öljyt muuttavat valmisteen etikettimerkintöjä. ArcticSprayssa raaka-aine on kotimainen hautaterva ja sen pitoisuuden ollessa yli 1% vaaditaan CLP-asetuksen mukaiset etikettimerkinnät.

Asiasta lisää löydät blogin tiedotteesta.

lisää nippeli-tietoa biosideista kiinnostuneille

Biosidit eivät oli mitään yksittäisiä kemikaaleja. Ne ovat joukko aineita, jotka on tarkoitettu sekä eläinten, että ihmisten suojaamiseen haitallisilta eliöiltä, mm.tuholaisilta ja hyönteisiltä. Biosideja käytetään moneen hyvinkin erilaiseen tarkoitukseen kuten desinfiointiin sekä puunsuojaukseen.

Biosideja ei saa käyttää ilman Euroopan Unioni lupaa,se arvioi kaikki EU:n alueelle hyväksyttävät biosidit. Biosideissa saa käyttää vain hyväksyttyjä tehoaineita(jotka eivät siis ole luonollisia ötököiden karkoituskeinoja).

lue lisää Tukesin sivuilta.

 

Aurinkoista ja ötökkövapaata kesää toivottaen,

ArcticVet tiimi