Syksyn jälkeen tulee talvi… Eiku eteläisessä Suomessa on jatkunut ikuinen syksy yli 100 vuorokautta. Jatkuva kosteus tuo esille omat haasteensa monissa asioissa, niin myös kavioiden hoidossa. Kaviopaise on kurja kaveri, joka voi tulla mutaisten tarhojen seurauksena tai jatkuvien, säistä johtuvien lämpötilojen heittelyiden vuoksi. Pohjat jäätyvät koppuraksi ja sulavat taas vuorotellen.

Ikuisen syksyn aikana olemme painineet näiden harmittavien ongelmien kanssa myös omassa laumassamme ja huomanneet muutamia niksejä, joita päätimme jakaa avuksi kaviopaiseen kanssa yhteiseloon.

Laumamme pikku-Helmut omaa herkät kavionpohjat ja reagoi voimakkaasti varsinkin pohjien nopeaan vaihteluun, onneksemme apuna toimivat hyvät bootsit, joilla voidaan ennaltaehkäistä monia harmeja.

Valmista kaviopaisehaude

Kaviopaiseista osa puhkeaa itsekseen ja osa vaatii hieman apuja puhjetakseen. Ensiapuna kaviopaiseeseen kannattaa tehdään haude. Kaviopaisehauteen tarkoitus on kosteuttaa kaviota, jolloin paise pääsee puhkeamaan helpommin. Hyväksi haudeaineeksi olemme todenneet ArcticSprayn, jolla on juurikin tuo kosteuttava ominaisuus ja samalla se on antiseptinen sekä luonnon raaka-ainesta koostuva hoitosuihke. Kaviopaisehaude tulee vaihtaa päivittäin ja hyvä suoja sille on tarpeeksi iso bootsi, joka suojaa haudetta rikkoutumiselta.

No mitäs sitten kun ne omat bootsit on juuri sopivan kokoset ja niihin ei todellakaan mahdu haudetta? Ja tottakai silloin on juuri ne kaikista liukkaimmat jääkelit ja ulkoillakkin tarvitsee hauteen kanssa, koska vapaaehtoinen liike on hyväksi. Tällöin avuksi kannattaa ottaa vanhat hyvät keinot kuten villasukka, joka pitää liukkaalla pohjalla tavattoman hyvin. Hyviä niksejä on niin paljon kuin on hauteen tekijöitäkin, toinen teippaa pohjaan sängyn kosteussuojan, jonka froteepuoli pitää hyvin liukkaalla ja toinen puoli pitää kosteuden hauteessa. Säkkikangas pitää myös hyvin liukkaalla pohjalla ja se on myös kestävä materiaali, joka suojaa haudetta hyvin. Ja sittenhän meillä on tietysti jesari eli ilmastointiteippi, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa.

Kaviopaiseen ennaltaehkäisy

Jotta kaviopaiseilta ja kaviopaisehauteen tekemiseltä vältyttäisiin on ennaltaehkäisy kavioiden hoidossakin kaiken lähtökohta. Hevosten tulisi päästä olemaan myös kuivalla pohjalla, jotta kaviot kuivuvat välillä. Hyvä hygienia kavioiden hoidossa on kaiken perusta, eli kaviot puhdistetaan hyvin päivittäin kaviokoukulla ja harjalla. Säännöllinen kavioiden huolto (vuolu tai kengitys), sopiva liikunta ja laadukas ravinto ovat tietenkin myös kavioiden voinnin kannalta tärkeitä asioita.

Iso onni on hyvä kengittäjä ja lähellä sijaitseva eläinlääkäri, nämä meiltä löytyvät onneksi kummatkin kivenheton päästä. Me suosittelemmekin kääntymään aina näiden ammattilaisten puoleen myös kaviopaiseen hoidossa.

Onneksi pian on kevät ja haaveissa siintää jo kesän laidun!

Seuraavassa blogipostauksessa tulee lisää ajatelmia hevosista, laitathan meidät siis seurantaan somessa, niin pysyt kärryillä.

Instagram ja Facebook

Hyvinkään hevossairaalan video on mitä mainioin apu, jos hauteen teko ei ole tuttua puuhaa.

https://www.facebook.com/Hyvinkaan.hevossairaala/posts/121561201355790/

Tutustu kotimaisiin ArcticVet tuotteisiimme.