Kurarupi, rivi, vuohisrohtuma, rain rot, mud feaver

Ikuinen vappu… eiku syksy? jatkuu ainakin kelien puolesta. Täällä etelässä sataa toisinaa hieman enemmän ja toisinaan hiukka vähemmän, kosteaa on siis edelleen…

Kosteus tuo esille kurjia arkea hankaloittavia asioita kuten kuraruven. Varsin harmillinen ihotulehdus, joka vaatii valtavasti omistautumista ja pitkäjänteisyyttä hoitajaltaan.

Kurarupi on Dermatophilus congolensis -bakteerin aiheuttama dermatofiloosi(=ihovauriosta kehittyvä ihotulehdus), jonka oire ovat märkivät ruvet useasti kosteudelle altistuviin kohtiin. Kostea ilmasto, märät loimet ja muut varusteet tarjoavat kuraruvelle otollisen elinympäristön, joten on tärkeää pitää varusteet ja hevonen kuivana sekä puhtaana.

Kuraruven hoidossa kuten monissa muissakin asioissa tärkeintä on ennalta ehkäisy. Pidetään iho kuivana ja vältetään turhia vesipesuja.

Laumassamme asustaa myös tupsujalka Friisiläisiä ja olemme usein todenneet, että nuo upeat karvajalat ovat monesti kurakeleillä kaikkea muuta kuin mahtava juttu. Näillä jalkakarvoilla ihan oma tehtävänsä, ne nimittäin suojaavat hyvin tehokkaasti jalkojen herkkää ihoa.

Kurarupi alkaa useasti pieninä kohoumina iholla vuohisissa, selän ja kaulan alueella sekä pepun päällä. Kohoumien päällä kasvava karva on yleensä tupsuista ja kiillotonta, mutta pitkässä ja mahdollisesti kauttaaltaan karkeassa talvikarvassa tämä voi olla hankalaa huomata.

Infektion edetessä kohoumista tulee rupia. Ruvet ja karvat irtoavat suhteellisen helposti, mutta niiden irrottaminen saattaa olla kivuliasta hevoselle. Kun tilanteen huomaa vasta siinä vaiheessa, että karvat irtoavat itsestään on akuutista infektiosta todennäköisesti aikaa jo muutama viikko ja parantuminen on alkanut.

Kuinka toimia kuraruven yllättäessä

Puhdista hoidettava alue liasta.

Mikäli hoidettava alue on kovin karvainen saattaa sen ajelu olla paikallaan, jotta saadaan luotua ihon paranemiselle mahdollisimman hyvät olosuhteet.Tavoitteena on tehdä hyvin hengittävä alue, jolla bakteerit eivät viihdy.

Mikäli peset ruvet, suositeltavaa on käyttää desinfioivaa pesunestettä, jonka annetaan vaikuttaa 5-10 minuuttia. Tämä pehmittää rupia jolloin ne on helpompi poistaa. Älä koskaan revi rupia kovakouraisesti.

Kuivaa pesty alue huolellisesti. Tämä on tärkeää, koska bakteerit viihtyvät kostealla kasvualustalla.

Puhtaalle hyvin kuivatulle alueelle suosittelemme ensin suihkuttamaan kevyen kerroksen pihkasuihketta joka sisältää antiseptista kuusenpihkaa, jolla on laajakirjoinen haitallisia bakteereja tuhoava vaikutus. Pihkasuihkeen siankärsämö myös lievittää tehokkaasti kipua, jolloin hoidettavan alueen käsittely helpottuu kivun lievittyessä.

Pihkasuihkeen kanssa parhaan hoitotuloksen saat käyttämällä sen kanssa ArcticVet hoitovoidetta joka pehmittää rupia kotimaisten hoitavien öljyjen ansiosta ja sen sisältämät antioksidantit ja vitamiinit luovat parhaimmat olosuhteet ihon paranemiselle.

Hoitoa jatketaan päivittäin niin kauan, että ruvet ovat hävinneet ja iho täysi parantunut. Parantunutta ihoa kannattaa vielä hoitaa hoitovoiteella muutamia päiviä oireiden loppumisen jälkeen, koska voide kosteuttaa ja vahvistaa ihoa.

Käännythän aina eläinlääkärisi puoleen mikäli tilanne sitä vaatii, kyseessä on ihotulehdus jonka hoito saattaa joissain tapauksissa olla haasteellista kotiolosuhteissa.

Katso kaikki tuotteet